Подземното газово хранилище “Чирен вече е запълнено на над 90% от

...
Подземното газово хранилище “Чирен вече е запълнено на над 90% от
Коментари Харесай

Над 90% от капацитета на подземното газово хранилище „Чирен“ е запълнен

Подземното газово вместилище “Чирен ” вече е запълнено на над 90% от техническия потенциал за предпазване.
Изпълнителният шеф на “Булгартрансгаз “ ЕАД Владимир Малинов коментира, че за първи път в историята на употребата на хранилището е реализирано такова ниво на запълняемост на подобен ранен стадий. Нагнетените количества природен газ ще допринесат в забележителна степен за гарантиране сигурността на доставките през идния есенно-зимен сезон, както и ще имат стратегическо значение за развиването на пазара на природен газ в района.
Припомняме, че според европейския правилник 2017/1938 по отношение на ограниченията за гарантиране на сигурността на доставките на газ, за гарантиране на енергийната сигурност на страните от Европейския съюз, е въведено обвързване хранилищата да бъдат запълнени на 90% от размера им не по-късно от 1 ноември през актуалната година.
Наличието на задоволителни потенциали за предпазване, рандеман и нагнетяване на газ е от основно значение както за гарантиране на сигурността на снабдяването, по този начин и за сполучливото нахлуване на пазара на различни източници, в това число и LNG и за развиването на районния пазар.
Проектът за уголемение на хранилището в Чирен ще обезпечи увеличение размера на дейния газ до 1 милиарда м3 и на дневните потенциали на нагнетяване и рандеман до 8-10 млн.м³.
“Важно е да се означи, че при осъществяването на строителните действия по проекта за уголемение на ПГХ “Чирен ” се подсигурява безпроблемното и непрекъсваемо нагнетяване, рандеман и предпазване на природен газ при актуалните механически параметри ”, добави Малинов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР